2011. szeptember 17., szombat

DXN Maca Eucafe és Maca Vita Cafe

DXN Maca Eucafe
A nagysikerű Eucafe visszatért! Ez a nagyszerű ízű kávékeverék az európai piac igényeinek megfelelően növényi eredetű tejszínt, cukrot, instant kávéport és Maca (Lepidium meyenii) port tartalmaz.

Összetevők:
növényi eredetű tejszín, cukor, instant kávépor, Maca (Lepidium meyenii) por

Tápanyagtartalom:

100 g termékben:
Energia: 449,0 kcal
Fehérje: 4,1 g
Zsír: 13,4 g
Szénhidrát: 78,0 g

21 g termékben:
Energia: 94,3 kcal
Fehérje: 0,9 g
Zsír: 2,8 g
Szénhidrát: 16,4 g


1 dobozban 20 tasak található, 1 tasakban 21 g kávékeverék van.


DXN Maca Vita Cafe
A nagysikerű Vita Cafe visszatért! Egy kis fazonigazítás után az európai piac igényeinek megfelelően instant kávéport, ginszeng-port, Maca (Lepidium meyenii) port és Ganoderma-kivonatot tartalmaz. Az élvezeti értékét cukor és növényi eredetű tejszín növeli.

Összetevők:
cukor, növényi eredetű tejszín, instant kávépor, ginszeng-por, Maca (Lepidium meyenii) por, Ganoderma-kivonat

Tápanyagtartalom:

100 g termékben
Energia: 442,0 kcal
Fehérje: 3,0 g
Zsír: 11,8 g
Szénhidrát: 80,9 g

21 g termékben
Energia: 92,8 kcal
Fehérje: 0,6 g
Zsír: 2,5 g
Szénhidrát: 16,9 g


1 dobozban 20 tasak található, 1 tasakban 21 g kávékeverék van.


Maca vagy perui zsázsa (Lepidium meyenii)
Az utóbbi években egyre többet lehet hallani egy perui ?csodanövényről?, a Macáról.
A perui zsázsát kizárólag az Andok 4?5000 méter magasan fekvő területein termesztik. Egyes források szerint egynyári, míg mások kétnyárinak írják le. A növény aranyló, vöröses, lila, kék, fekete vagy zöld színű gyökere a régió különösen nagy becsben tartott élelmiszere.

főbb hatóanyagai:
szénhidrátok (60%)
fehérjék (10%)
étkezési rostok (8,5%)
zsír (2,2%)
valamint uridin, almasav és benzoil-származékai, glükozilonát.
Ásványi anyagokban (szelén, kalcium, magnézium, vas) és zsírsavakban (linolénsav, palmitinsav, olajsav) gazdag, emellett aminosavakat és különböző poliszacharidokat tartalmaz.
Két különleges hatóanyaga az (1R,3S)-1-metiltetrahidro-karbolin-3-karboxilsav, amely a központi idegrendszerre hat és a p-metoxibenzil izotiocianát, melyet vágyserkentő hatásúként (afrodiziákum) tartanak számon.

főbb hatásai:
első sorban kiváló élelmiszer
afrodiziákum
a menopauza kellemetlen tüneteinek enyhítésében segíthet
egyes kutatások szerint fokozza a spermaszámot és a spermák életképességét
egyes források adaptogén növényként tartják számon

Fontos hangsúlyozni, hogy a Maca elsősorban élelmiszer, melyet 2000 éve fogyasztanak. Az ősi hiedelmek szerint az inka harcosok, mielőtt hadba indultak volna, mindig fogyasztottak belőle, hogy ezzel is növeljék testi erejüket. Asszonyaik pedig azért fogyasztották, hogy fenntartsák fogamzó képességüket. A leginkább bizonyíthatónak látszó állítás az az, hogy a Maca növelheti a spermaszámot és a spermák életképességét.

A perui zsázsa gyökérnek nincs elfogadott napi adagja, mellékhatásai nem ismertek.


(koreai) ginszeng (Panax ginseng)

Szerencsére ma már kevés embernek kell bemutatni az ázsiai kontinens legnagyobb becsben tartott gyógynövényét, a (koreai) ginszenget.
Az emberforma gyökér (a kínai, japán és koreai neve is ezt jelenti).lágyszárú, évelő növény, mely a Koreai-félsziget északi és a mai Kína északkeleti részének magas hegyeiben őshonos. Az ázsiai országok közül Dél-Koreában termesztik a legnagyobb mennyiségben.

A hagyományos kínai gyógyászatban a ginszeng gyökerét használják, amely az előállítás módjától függően lehet vörös vagy fehér.

főbb hatóanyagai:
2?3% triterpénszaponin ginzenozidok
0,05% illóolaj (limonén, citrál, stb. tartalommal)
poliszacharidok (pl. keményítő, panaxánok, ginzenánok)
poliacetilének (falcarinol, panaxinol, panaxadol, panaxatriol)
peptidoglükánok (panaxan A?U)
stb.

A ginszeng gyökér a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben és a 6. Európai Gyógyszerkönyvben is megtalálható, hivatalos növényi drog, melynek elismert gyógyhatásai a következők:

adaptogén (nem toxikus, emeli a szervezet ellenálló képességét a különböző stresszorokkal szemben, legyenek azok fizikai, kémiai vagy biológiai eredetűek)
regulátor (normalizálja a szervezeti funkciókat: túlműködés esetén csökkenti, alulműködés esetén fokozza a szervezet funkcióit)
Tonizál, javítja a fizikai teljesítőképességet, a központi idegrendszert stimulálja, a testi és szellemi megterhelés következtében előálló korai kimerülés ellen hat, javítja a memóriát, fokozza a szervezet nem specifikus ellenállóképességét, fokozza a szervezetben az RNS és a fehérje szintézist, általában az anabolitikus (felépítő) folyamatokat. Hatással van a szexuális életfolyamatokra, növeli a sperma produkciót, növeli a libidót, segíti a merevedést, de nem növeli a coitus frekvenciáját.*

Ajánlott napi adagja rövid ideig történő alkalmazás esetén: 0,5?2,0 g, hosszabb távon történő alkalmazás esetén: 0,4?0,8 g.

FONTOS: a fenti megállapítások a növényi drogra és nem a kávékeverékre vonatkoznak!!!
FONTOS: a ginszeng jól tolerálható, mellékhatások ritkán fordulnak elő.
FONTOS: Várandósság és szoptatás alatt a ginszeng használata nem javasolt.


növényi eredetű tejszín
Manapság egyre több ember szenved laktóz intoleranciában. A DXN mérnökei ezért csak a legszükségesebb esetben használnak tejszármazékokat. A DXN italporokban (instant kávékeverékek, Nutrizhi) használt növényi eredetű tejszín nádcukorból készült glükóz-szirupot, pálmavajat tartalmaz.


cukor
A gyártótól kapott nyilatkozat alapján a DXN termékekben használt cukrot cukornádból (Malajziában javarészt a Saccharum officinarum-ot és a Saccharum arundinaceum-ot termesztik) nyerik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése