2011. február 15., kedd

Már dr. Lim is beszélt a spárga csodálatos hatásairól


Ismét elém került a spárga, mint a zöldségek és gyógynövények között az egyik "csodaszer".
A spárga tartalmaz egy bizonyos fehérjét, melyet "histones"-nek hívnak és aktiv szerepe van abban, hogy megakadályozza a sejtek növekedését. Ezek a tulajdonságok szerepet játszanak a rákbetegség legyőzésében és az egész testre üdítőleg hatnak.

A spárga a legmagasabban tesztelt növény, mely tartalmaz glutathione-t. Ezáltal sikeresen használható a rákbetegségek gyógyításában.

A spárga szezonja áprilisban kezdődik, és egészen júliusig tart. Érdemes ezt az időszakot kihasználnunk!

A közel négyezer éves múlttal rendelkező növény őshazája Eurázsia, termesztését pedig még az egyiptomiak kezdték. Manapság, bár meglehetősen igényes növény, egyre kevésbé számít különlegességnek. Ez azért is örvendetes, mert rengeteg hasznos anyag található benne.

vértisztító hatású, jótékonyan hat a vesékre és serkenti az anyagcserét.

C- és az E-vitamin,A -provitamin (karotinok) és B-vitaminok, cink. Szelént is tartalmaz, melynek hatását az E-vitamin felerősíti, azaz fokozottabban érvényesül a szabad gyökök elleni védelem. A spárgában rendkívüli mennyiségű folsav található.

(A foksavhiány a leggyakoribb vitaminhiány, mely fáradékonysággal, csökkent koncentrálóképességgel jár)

A nyersen fogyasztott spárga-lé a vér lúgosítása révén jó hatással van szervezetünkre.

A spárgának magas a rosttartalma, enyhe vízhajtó hatással bír és kalóriaszegény.

Ötlet az elkészítéséhez: (forrás: Mindmegette.hu) Ha tökéletesen akarjuk megfőzni a spárgát, elég csokorba kötve sós vízzel telt befőttes üvegbe helyezni, majd az üveget egy vizet tartalmazó lábasba állítani és forralni. Amennyiben alufóliával lefedjük az edény száját, megőrizhetjük a spárga lágyságát. A kereskedelemben kapható magas és keskeny spárgafőző edény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése