2010. szeptember 1., szerda

A szabad gyökök és a betegségek

Szinte mindannyiunk családjában, baráti-, rokoni-, ismerősi körében van daganatos beteg.
Mostanában sokat hallunk arról is, hogy a szabadgyökök "burjánzása" okozza a rákos, daganatos sejtek kialakulását; és hogy milyen fontos a megfelelő mennyiségű antioxidáns bevitele a szervezetbe, mert azok megkötik a szabadgyököket.
Mik is az antioxidánsok és a szabadgyökök?


Sejtjeink védelme különös figyelmet igényel. Számos veszély leselkedik ránk, melyek nagy része civilizációs eredetű. Szmog, dohányfüst, különböző kemikáliákkal való érintkezés vagy akár a stressz. És akkor még nem beszéltünk a napsugárzásról, mely bizonyos körülmények között szintén sejtkárosító hatású. Sejtjeink védelmével kapcsolatosan napjainkban az embereket leginkább az antioxidáns védelem kérdése foglalkoztatja. Rengeteget hallunk róla, számos tudományos kísérlet, és ebből következően számos vita tárgyát is képezi.

Az antioxidáns szó - ahogy a neve is mutatja, „oxidáció elleni"-t jelent. Testünkben minden pillanatban végbemennek ún. oxidációs folyamatok, melyek létfontosságúak szervezetünk normális működéséhez, ám lezajlásuk során szabad gyökök keletkeznek.

A szabad gyökök tehát bonyolult és kiszámíthatatlan reakciók egész sorát indíthatják el, melynek során károsítják a sejtfalakat, magát a sejtet, illetve a DNS-t is. Meg kell jegyezni, hogy bár a szabad gyököknek általában a káros tulajdonságairól beszélünk többet, vannak olyan folyamatok is a szervezetben, ahol épphogy jótékony hatással rendelkezhetnek. Fontos szerepük van például a megfelelő immunvédelemben.


Szervezetünk többféle módon védekezik a szabad gyökök hatásai ellen, például alacsony szöveti oxigénnyomással, illetve saját maga által termelt antioxidáns enzimekkel. Normál esetben az antioxidáns védekezés és a szabad gyökök támadása egyensúlyban van. Amennyiben a mérleg nyelve a szabad gyökök hatásai felé billen, kialakul az ún. oxidációs stressz. A szabad gyökök felhalmozódása számos betegség kiindulópontja lehet, ugyanakkor szoros összefüggésben van az öregedés sebességével is.

A felszaporodott szabad gyökök ártalmatlanításához nagyobb mennyiségű antioxidánsra van szüksége szervezetünknek. Egyértelmű tehát, hogy minél több ilyen hatásnak vagyunk kitéve, annál nagyobb antioxidáns védelemre van szükségünk.


Hogyan juthatunk antioxidánsokhoz? Elsősorban magas antioxidáns tartalmú ételek fogyasztása révén, de számos kiváló minőségű, antioxidánsokat tartalmazó étrend-kiegészítő is elérhető, melyek jellemzően koncentrált formában tartalmazzák az értékes hatóanyagokat. A DXN számos magas antioxidáns tartalmú készítményt forgalmaz, mellyel kiválóan elősegítheti sejtjeinek védelmét a szabad gyökök károsító hatásaival szemben. A Ganoderma rengeteg antioxidánst tartalmaz. A kávék általában is magas antioxidáns tartalommal bírnak. A mi ganodermás kávéink a szinergia jegyében - Ganoderma és brazil Arabica kávé - felerősítik egymás antioxidáns hatását.
Fogyasszatok naponta minél több Ganoderma tartalmú készítményt sejtejeitek védelme érdekében! Kávét, teát, kakaót vagy kapszulákat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése